Folketinget vedtog den 19. maj 2022 en ny bogføringslov. Den nye lov pålægger virksomheder at bogføre digitalt, hvilket giver virksomhederne en markant tidsbesparelse og styrker indsatsen mod snyd og fejl i regnskaber, moms- og skatteangivelser. Hvornår og om kravet om digital bogføring træder i kraft for den enkelte virksomhed, afhænger af virksomhedsform og omsætning.
Opdateret 23. juni 2022.
Dét skal du være særligt opmærksom på fra 1. juli 2022
Helt overordnet er kravene vedrørende registrering og betryggende opbevaring af regnskabsmateriale videreført i den nye lov. Lovens anvendelsesområde er ligeledes videreført. Det betyder, at hvis I som virksomhed, filialer, forening m.v. var bogføringspligtig før den nye lovs ikrafttrædelse, så er I det også efter.
Generelt skal I som virksomhed mv. derfor fortsætte med at bogføre jeres transaktioner nøjagtigt og hurtigst muligt efter transaktionen (fx et køb eller salg) har fundet sted. I skal stadig løbende foretage de nødvendige afstemninger, fx med banken, der sikrer, at bogføringen er ajourført. I skal også fortsætte med at opbevare bilag og andet regnskabsmateriale på en sikker måde, så det ikke går tabt.
De væsentligste og mest omfattende ændringer i den nye bogføringslov er de nye bestemmelser om krav til digitale bogføringssystemer og krav om digital bogføring. De ændringer træder ikke i kraft den 1. juli, men vil blive gennemført over en flerårig periode fra 2023. Du kan læse mere herom i afsnittet ”Overblik over de kommende regler om digitale bogføringssystemer og digitalbogføring”.
Læs mere om bogføringsloven